Rum en hun kleur

Published on 7 June 2024 at 11:40

Rum kent een breed scala aan kleuren, van volledig transparant tot diep zwart. Direct na het distillatieproces is rum altijd helder. De uiteindelijke kleur ontstaat door contact met hout tijdens het rijpen, wat leidt tot diverse tinten.

Witte Rum

Witte rum is meestal een niet-gerijpte distillaat. Het wordt opgeslagen in neutrale containers zoals roestvrijstalen tanks, glazen flessen of terracotta potten. In grote houten vaten kan witte rum een lichte kleur krijgen door het geringe contactoppervlak tussen de rum en het hout.

Uitzondering: Gerijpte Witte Rum

Een bijzondere categorie is witte rum die in vaten is gerijpt, zoals Havana Club 3Y. Na drie jaar rijping in Amerikaanse eikenhouten vaten krijgt de rum een amberkleur, die vervolgens wordt verwijderd door actieve koolfiltratie. Zo behoudt de rum de aroma's van gerijpte rum, maar met een lichte strogele kleur.

Deze methode is vooral van visueel belang voor cocktails. In een Daiquiri, bijvoorbeeld, zorgt de rum voor zowel helderheid als een rijk aroma.

Rum Classificatie

Traditioneel werd rum ingedeeld op basis van gebruik door barmannen: witte, amberkleurige en bruine rum. Deze indeling is handig voor cocktails, maar weerspiegelt niet de kwaliteit van de rum. Vandaag de dag wordt er meer gekeken naar de stijl of productiemethode, wat past bij de erkenning van rum als een drank van hoge kwaliteit.

Gerijpte Rum

De kleur van rum ontstaat door de interactie tussen het hout en de vloeistof, waarbij tannines uit het hout migreren. Hoewel je zou denken dat donkere rum langer gerijpt is en van betere kwaliteit, is de werkelijkheid complexer.

Invloed van Vatbewerking

De keuze van het vat is cruciaal. Verschillende houtsoorten, zoals Amerikaans of Frans eiken, geven verschillende tinten aan de rum. De grootte van het vat beïnvloedt ook de kleur; kleinere vaten hebben een groter contactoppervlak, wat leidt tot meer tannine-extractie en dus intensere kleuren.

De voorbereiding van het vat is ook belangrijk. Vaten worden verwarmd om de suikers in het hout te karamelliseren, wat bijdraagt aan de kleur en de aroma's van de rum. Hoe intenser het vat wordt verwarmd, hoe meer kleur het aan de rum geeft.

Gebruik van Tweedehands Vaten

Rum wordt vaak gerijpt in gebruikte vaten, zoals ex-bourbon- of ex-sherryvaten. Deze vaten beïnvloeden de kleur en het smaakprofiel van de rum door de resterende alcohol die erin is opgenomen.

Rijping in Vaten

De leeftijd van het vat speelt ook een rol. Nieuwe vaten bevatten veel tannines, die snel kleur afgeven aan de rum. Naarmate het vat ouder wordt en vaker gebruikt is, neemt de hoeveelheid tannines af, wat resulteert in lichtere rum bij langere rijping.

Rijpingsomstandigheden

De locatie van de rijping beïnvloedt ook de kleur. Warme klimaten versnellen de extractie van tannines, waardoor de rum sneller donkerder wordt. Bijvoorbeeld, rum die in de zon van Guadeloupe rijpt, wordt sneller donkerder.

Kleurstoffen

De kleur van rum kan ook kunstmatig worden beïnvloed door toevoeging van kleurstoffen zoals E150a. Hoewel dit als misleiding kan worden gezien, kan het helpen om de consistentie en continuïteit van de rum te waarborgen, vooral bij blends van verschillende vaten.

Donkere Rum

Donkere rum, of Navy Rum, wordt vaak gekleurd met karamel of melasse, wat essentieel is voor hun identiteit en nodig is voor bepaalde cocktails.

Voor liefhebbers van sterke dranken is de natuurlijke kleur van rum interessanter. Het geeft inzicht in de geschiedenis en productie van de rum en helpt de impact van verschillende factoren op de smaak en kwaliteit te begrijpen.

Kortom, de kleur van rum is het resultaat van diverse keuzes in het productieproces en zegt weinig over de intrinsieke kwaliteit van de drank.

Add comment

Comments

There are no comments yet.