Rum ENGLISH STYLE 

Engelse rumstijl, vaak "Britse rum" genoemd, is een onderscheidende categorie rum die de historische invloed van het Verenigd Koninkrijk op de Caribische rumproducerende regio's weerspiegelt, met name Jamaica en Barbados. Deze rum stijl wordt gekenmerkt door zijn rijke en robuuste smaakprofiel, dat het resultaat is van zowel het lokale suikerriet als de traditionele productiemethoden.


Rum in Engelse stijl wordt meestal gemaakt van melasse, een bijproduct van de suikerproductie, dat wordt gefermenteerd en gedistilleerd in pot stills. Het gebruik van pot stills geeft een diepte van smaak en complexiteit aan de spirit. Deze rum staat bekend om zijn volle en lichtzoete smaak, met prominente tonen van toffee, karamel en donker fruit.


Een van de belangrijkste verschillen tussen de Engelse rustijl is het verouderingsproces. Deze rum wordt vaak gedurende een langere periode in eikenhouten vaten gerijpt, waardoor ze een rijke kleur en een breed scala aan smaken kunnen ontwikkelen. Het verouderingsproces voegt ook elementen van eikenhout, vanille en kruiden toe aan het eindproduct.
Jamaica en Barbados staan ​​vooral bekend om hun productie van rum in Engelse stijl. Jamaicaanse rum staat bekend om hun gedurfde, funky en esterachtige tonen, terwijl Barbadiaanse rum doorgaans soepeler en verfijnder is, met de nadruk op balans en complexiteit.


Rum in Engelse stijl wordt niet alleen puur gedronken, maar speelt ook een cruciale rol in veel klassieke cocktails, waaronder de Mai Tai en de Planter's Punch. Of je het nu puur drinkt of gebruikt als basis in cocktails, de Engelse rumstijl biedt een voorproefje van de geschiedenis en een reis door de tropische smaken van het Caribisch gebied met een Britse twist.

Tasting profile and methods

TRADITIONAL RUM MADE FROM MOLASSES

Countries and popular cocktails

# Antigua

 

# Barbados

 

# Guyana

 

# Jamaica

 

# Mauritius

 

# Saint Lucia 

 

# Trinidad & Tobago

 

# Virgin Islands

 

# Fiji

 

# Ets.

Mai Tai Cocktail

Planter's Punch Cocktail

Dark & Stormy Cocktail

Rhum FRENCH STYLE

Franse rumstijl, vaak "Rhum Agricole" of "Franse landbouwrum" genoemd, is een unieke en onderscheidende categorie rum die wordt geproduceerd in de Franstalige Caribische regio's, voornamelijk Martinique en Guadeloupe. Deze stijl van rum wordt gekenmerkt door zijn verschillende productiemethoden, waardoor hij zich onderscheidt van andere rumvariëteiten over de hele wereld.


Het kenmerk van de Franse rumstijl is het gebruik van vers geperst suikerrietsap als de belangrijkste bron van fermenteerbare suikers, in tegenstelling tot het meer gebruikelijke gebruik van melasse in andere rumproducerende regio's. Dit suikerrietsap, vaak 'vesou' genoemd, geeft de Franse rum een ​​levendig en grasachtig smaakprofiel, met duidelijke tonen van tropisch fruit, citrus en een uitgesproken plantaardige kwaliteit.


Rhum Agricole wordt doorgaans gedistilleerd in column stills, wat resulteert in een schonere en delicatere alcohol vergeleken met pot stills die in sommige andere rumstijlen worden gebruikt. De resulterende rum staat bekend om zijn frisse en aardse karakter, met een vleugje terroir dat de specifieke suikerrietvariëteiten weerspiegelt en het microklimaat van de regio waar het wordt geproduceerd.


Franse rum wordt vaak gerijpt in verschillende houten vaten, waaronder Frans eikenhout, dat unieke smaken en aroma's geeft, zoals vanille, kruiden en subtiele bloemige tonen. Het verouderingsproces kan variëren in duur, wat resulteert in rums die variëren van jeugdig en levendig tot volwassen en complex.


Rum in Franse stijl wordt zowel puur als in cocktails gedronken, en ze hebben erkenning en populariteit verworven onder rumliefhebbers en cocktailliefhebbers over de hele wereld. Of het nu op zichzelf wordt genuttigd of wordt gebruikt als hoofdingrediënt in klassieke cocktails zoals de Ti' Punch of Planteur, de Franse rumstijl biedt een aparte en verfijnde smaak van het Caribisch gebied met een Frans ambachtelijk tintje.

Tasting profile and methods

RHUM AGRICOLE MADE FROM SUGARCANE JUICE

Countries and popular cocktails

# Guadeloupe

 

# French Guiana

 

# Haiti

 

# Mauritius

 

# Marie Galante

 

# Martinique - AOC

 

# Réunion

 

# Ets.

Rum Old Fashioned Cocktail

Planteur Cocktail

Ti' Punch Cocktail

Ron SPANISH STYLE

De Spaanse rumstijl, vaak geassocieerd met de rum die wordt geproduceerd in Spaanssprekende Caribische landen zoals Cuba, de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico, belichaamt een rijke en diverse traditie die diep beïnvloed is door het Spaanse erfgoed. Deze rumstijl staat bekend om zijn soepele en veelzijdige karakter, waardoor het een favoriet is om zowel van te nippen als te mixen in cocktails.

De productie van Spaanse rum begint doorgaans met het gebruik van melasse, een bijproduct van de suikerproductie, als de belangrijkste bron van fermenteerbare suikers. Deze keuze geeft de Spaanse rum een ​​lichtzoete en zachte basis. Het fermentatieproces kan worden uitgevoerd met verschillende soorten giststammen, wat bijdraagt ​​aan de variatie in smaakprofielen tussen de verschillende Spaanse rums.

Bij de distillatie bij het maken van Spaanse rum wordt voornamelijk gebruik gemaakt van column stills, wat resulteert in een schone en lichte alcohol. Deze stijl wordt vaak gekenmerkt door zijn lichtere body en subtiele smaken in vergelijking met sommige andere rumstijlen die pot stills gebruiken. Veroudering speelt een belangrijke rol in de Spaanse rumproductie. Rum wordt doorgaans gerijpt in verschillende vaten, waaronder Amerikaans eiken- en sherryvaten.

Dit verouderingsproces geeft smaken van vanille, karamel, eikenhout en soms fruitige of nootachtige tonen aan het eindproduct. De duur van de veroudering kan variëren van enkele jaren tot tientallen jaren, wat verder bijdraagt ​​aan de diversiteit binnen de categorie. Bekende voorbeelden van rum in Spaanse stijl zijn onder meer Cubaanse rum zoals Havana Club, Dominicaanse rum zoals Ron Barceló en Puerto Ricaanse rum zoals Bacardi en Don Q.

Deze rum heeft internationale erkenning gekregen vanwege hun consistente kwaliteit en toegankelijkheid, waardoor ze populaire keuzes voor rum zijn. liefhebbers en cocktailliefhebbers. Samenvattend wordt de Spaanse rumstijl geroemd vanwege zijn toegankelijke en mengbare karakter, waardoor het een basisproduct is in bars en huizen over de hele wereld. Het is een bewijs van de blijvende erfenis van de Spaanse invloed in de rumtradities van het Caribisch gebied.

Tasting profile and methods

TRADITIONAL RUM MADE FROM MOLASSES

Countries and popular cocktails

# Colombia

 

# Costa Rica

 

# Cuba

 

# Ecuador

 

# Guatemala

 

# Nicaragua

 

# Panama

 

# Peru

 

# Porto Rico

 

# Rep. Dominicane

 

# Venezuela

 

# Etc.

Daiquiri Cocktail

Mojito Cocktail

Piña Colada Cocktail